Güneşten kaynaklı Ultraviyole ışınlar, deri kanserlerinin ve deri yaşlanmasın en önemli sebebidir.
Ultraviyole ışınlar aracılığı ile oluşan DNA kırıkları, zamanla birikir ve hücre bölünmesindeyim bu hatalar kanser gelişimine yol açabilir.
Çocukluk çağında geçirilen şiddetli güneş yanıkları, aralıklı ve sık güneşe maruz kalmak melanom için; sürekli güneş altında olmak (çiftçiler gibi meslek gruplarının sürekli maruz kalması örneğindeki gibi) bazal hücreli kanser gelişmesi için en önemli risk faktörleridir. Diğer deri kanserinin gelişimi de güneş maruziyeti ile artmaktadır.
Güneş koruyucu sürülebilir kanser aşısıdır demek, bu yüzden hiç de abartılı değil! Özellikle çocukluk çağından itibaren bu alışkanlığı geliştirmek çok kıymetli…
Ayrıca, dış etkenler içerisinde en önemli yaşlandırıcı faktör; UV ışınlardır. Bill Elliot isimli uzun yol şoförü örneğinde olduğu gibi, tek taraftan aldığı kronik UV maruzüyeti ile bir yüz yarımı, diğerinden belirgin olarak daha deforme bile olabiliyor.
Ne kadar güneş koruyucu kullanmalıyız?
Yeterli güneş koruyucu kullanmak demek, işaret ve orta parmağının iç yüzeyini boydan boya dolduracak kadar güneş koruyucuyu yüz, boyun, dekolte ve kulaklara uygulayıp en geç 4 saat sonra tekrar etmektir.